torsdag 16 juni 2011

Bankkonto i Australien

När man flyttar utomlands är det många praktiska saker att tänka på. I de fall du ska jobba i landet behövs i de flesta fall att ett bankkonto.

I Australien är det relativt enkelt men det är en del saker som du behöver tänka på.

Poängsystem för att identifiera dig, olika typer av indentifikationer ger olika poäng, mest poäng ger pass. Dock räcker det inte med ett pass när du ska öppna ett bankkonto. 

En sak som skiljer sig ifrån exempelvis Europa är att man främst använder sin egen banks bakomater då det annars tillkommer en avgift på ett par dollar. Att ha en bank med bra täckning, många bankomater kan därför ofta kännas viktigt. Vad många dock gör är att ta ut extra pengar, "cash out" när man handlar i matvarubutiker, seveneleven och liknande. Det är enkelt och smidigt.

Några exempel på olika banker och min erfarenhet utav dem.

Commonwealth Bank-
Vad det verkar som, den största banken här nere, de är fortfarande ägda av staten och tar avgifter på mycket. De har dock många bakomater runtom i Australien vilket ger dem en klar fördel.
ANZ-
En av de största bankerna som även de har gott om bankomater och kontor.

National Australian Bank (NAB)- 
NAB har gott om bankomater och har det stora fördelen att deras enklare konton och kort inte kostar något till skillnad från de andra större bankerna.
Westpack-
Populär bank som erbjuder liknande erbjudande som de andra storbankerna. Haft flera vänner som har använt Westpack och varit nöjda.

Det finns såklart flera banker med olika för och nackdelar. Dessa är de största och har många kunder. Titta vad som passar dig. Jag hade Commonwealth från början men bytte sen till NAB som jag har varit väldigt nöjd med. Det enda har varit att NAB har visa debit kort vilket med man får betala en avgift när man bokar med exempelvis Tiger Airways. Denna avgift slipper man med Master Card.

Lycka till, beslut är sällan oåterkalliga och det går alltid att ändra senare om du inte är nöjd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar